Ruim assortiment     Lage prijzen   Ruime vakkennis

Meetinstructie gordijnen

Gordijnen die je op maat laat maken zijn over het algemeen niet goedkoop, waardoor het verstandig is om deze gordijnen meetinstructies ter harte te nemen. Je zorgt er op die manier voor dat je kunt berekenen hoeveel stof je nodig hebt. Maak gebruik van de algemene regels voor het meten van gordijnen, maar besteed ook aandacht aan de aanvullende elementen en tips.

Algemene regels voor meten gordijnen
Zorg er altijd voor dat je de lengte in één keer op kunt meten, bijvoorbeeld met een metalen rolmaat of een vaste meetlat. Gebruik de gordijnen meetinstructie bovendien twee keer, zodat je vergissingen kunt voorkomen. Het is verder verstandig om altijd aan beide zijden te meten, aangezien een plafond, een vloer of een kozijn niet altijd volledig waterpas is. Heb je te maken met een verschil na het uitvoeren van de meetinstructie? Ga dan uit van de kleinste maat.

Houd bovendien rekening met eventuele vensterbanken en verwarmingen, aangezien de gordijnen vrij dienen te kunnen hangen. Koop je een nieuw huis? Houd dan ook rekening met de nog aan te brengen vloerbedekking, binnen de meetinstructie voor je gordijnen.

Hoogte en breedte van de gordijnen
Zorg er binnen de meetinstructie voor gordijnen voor dat je de hoogte en breedte goed opneemt. Hangt er nog geen rails? Laat deze links en rechts 20cm buiten het raak uitsteken, zodat de gordijnen mooi langs het raam hangen. Bepaal de hoogte door de bovenkant van het gordijn te meten, tot aan de vloer. Dit is inclusief het ‘hoofdje’ van het gordijn. Je kunt er 2cm van aftrekken om ervoor te zorgen dat het gordijn los van de grond hangt.

Extra instructies voor het meten van gordijnen

  • Korte gordijnen

Heb je een voorkeur voor korte gordijnen? Laat deze dan zo’n 20cm over de vensterbank heen hangen. De invloeden van vocht en warmte spelen op die manier geen belangrijke rol.

  • Hoofdje van het gordijn

Het ‘hoofdje’ van het gordijn staat binnen de meetinstructie voor het verschil tussen de bovenkant van het gordijn en de daadwerkelijke haak. Standaard is het hoofdje 2,5cm hoog.

  • Roede en ringen

De lengte van de roede bepaalt de breedte van het gordijn. Maak je gebruik van ringen in plaats van alleen de roede? Trek dan geen 2cm van de hoogte af, aangezien de gordijnen anders tekort zullen worden.

  • Afwerking van het gordijn

Wil je de gordijnen op een nette manier af laten werken? Zorg er dan voor dat de overgordijnen met een 8cm vliesband worden afgewerkt. Daarnaast is de standaard afstand tussen de plooien ongeveer 10 centimeter en worden de zijkanten doorgaans blind gezoomd, indien mogelijk.

Tips voor de meetinstructies
– Gebruik altijd een metalen rolmaat of vaste meetlat, uit één stuk
– Meet altijd 2x, zodat je vergissingen kunt voorkomen
– Ga pas meten nadat de roede of rail hangt
– Laat de roede links en rechts 20cm doorlopen naast het raam
– Houd rekening met eventueel te leggen vloerbedekking
– Houd rekening met eventuele raamhendels, -deurknoppen en –grepen
– Bestel de vitrage 1cm korter dan de gordijnen